Od kuchni. Przewodnik kulturalny
„Od kuchni” to przewodnik kulinarno-kulturalny po Japonii. Na pracę dyplomową składają się projekt publikacji, obszerny reportaż fotograficzny oraz teksty – jestem autorką każdej z wymienionych części.
Pomysł na przewodnik powstał jako odpowiedź na zauważony brak odpowiedniej pozycji na rynku wydawniczym, a także jako połączenie moich pasji: projektowania, podróżowania i jedzenia. Postanowiłam więc stworzyć książkę, która zaprezentuje czytelnikowi szerszy kontekst kulturowo-społeczny, będzie praktyczna, funkcjonalna i estetyczna oraz wciągająco napisana. Kuchnia japońska stała się główną inspiracją i punktem wyjściowym do moich opowieści, a także kluczem do przewodnika, który ma zachęcić do świadomego podróżowania.
Projekt publikacji poprzedziły prace badawcze: analiza dostępnych rozwiązań, zweryfikowanie potrzeby, zebranie i przeanalizowanie materiałów, napisanie tekstów, katalogowanie reportażu fotograficznego, określenie założeń i przemyślenie postawionych problemów projektowych. Stworzenie architektury informacji pomogło mi podzielić złożoną strukturę publikacji na odpowiednie działy, rozdziały i podrozdziały.
Layout przemyślany został tak, by ułatwić czytelnikowi poruszanie się po publikacji, przyswajanie dużej ilości treści, a także umożliwić prezentację odpowiedniej wielkości reprodukcji. Wyraźny podział na część informacyjną oraz zawierającą treści pozwala łatwo się odnaleźć. Zastosowanie piktogramów i działów tematycznych umożliwia czytanie selektywne. Dzięki pytaniom „co?” i „gdzie?” odbiorca bez problemu odnajdzie interesujące go tematy oraz lokalizacje wymienianych miejsc. Pomoże mu w tym również spis treści, mapa, słowniczek i łam z adresami.
Forma publikacji to książka szyta, w miękkiej oprawie o wymiarach 17×23,5 cm, wydrukowana w technologii Indygo z obwolutą. Książka zawiera również alonże, które kadrują fotografię, tak by zwrócić uwagę na wybrany detal. Wszystkie fotografie wykonałam iPhonem Xr.